Jak snadno proměnit víno ve vodu (na filmovém festivalu v Karlových Varech)

2. 07. 2019 6:55:00
Kulturní fronta téměř čtyřiceti herců a režisérů se vzbouřila proti tomu, aby jejich pobyt na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary financovali zbrojaři.

České podniky, zaměstnávající tisíce českých občanů a odvádějící miliony do státního rozpočtu. Firmy, které svými příspěvky zajišťují, aby karlovarský festival nebyl jen provinční záležitost, ale byl mezinárodním festivalem na úrovni, který si může dovolit hostit herce hollywoodského formátu.

Dokonce kvůli tomu napsali otevřený dopis vedení karlovarského filmového festivalu. Řekl bych poněkud opožděně, protože i loňského pobytu na festivalu si užívali za peníze České zbrojovky a Czechoslovak Group. Prý se příště bez těchto peněz obejdou i za cenu menších chlebíčků a levnějšího šampaňského. Loni jim tedy zbrojařské peníze nesmrděly, ale letos již ano? Nebo v duchu letenských demonstrací je letos populární zviditelnit se místo ve filmu v nějakém protestním výkřiku?

Z reakce signatářů otevřeného dopisu je vidět, že jim vadí nejvíce Česká zbrojovka. Asi z názvu pochopili, že jde o zbrojovku, ale u Czechoslovak Group to netuší. Stejně tak nemají tušení, co se v České zbrojovce vyrábí. Zato četli nějaký článek jisté nevládní organizace, kde se říká, že prý nic hezkého. A to nehezké se vozí do zemí, které tato „nevládka“ nepovažuje za seriózní. Pryč tedy s Českou zbrojovkou z karlovarského festivalu! A co třeba pryč se zbraněmi ze všech filmů? Mohou příště pistole nahradit třeba prakem?

Ví ti, co tak vehementně protestují za odzbrojení Karlovarského filmového festivalu, že z peněz tohoto výrobce se platí i jejich umění, mnohdy jejich gáže? Česká zbrojovka ročně odvádí do státního rozpočtu více než jednu miliardu korun. Tvorba filmů a fungování divadel se dnes neobejde bez státních dotací, tedy ani bez peněz České zbrojovky. Kdekoliv si umělec nechá vyplatit honorář, tak tyto peníze mají obraznou „krvavou stopu českých zbrojařů“. Bude Anička Geislerová a její přátele hrát pouze ve filmech a divadlech, které nebyly státem finančně podpořeny?

Jestliže ano, pak jde o neochvějný občanský postoj, který si zaslouží obdiv. Jestliže ne, pak jde o plané gesto, které mělo vést pouze k zviditelnění několika lidí.

Jsem realista, proto vím, že podepsaní herci a režiséři dál budou chodit leštit kliky na ministerstvo kultury, aby dostali na svoji tvorbu dotaci „ze zbrojařských peněz“. A na příštím karlovarském filmovém festivalu je opět uvidím, jak si připíjí sektem nakoupeným za peníze, které festivalu věnuje Česká zbrojovka. I když možná také ne, možná také místo bujarých párty, kde šampaňské teče proudem, budou herci stát s lázeňskými pohárky s karlovarskou vodou. Protože je otázka, zda tyto pomlouvané podniky budou mít ještě vůbec zájem sponzorovat kulturu, kterou zastupují herci, kteří si nevidí na špičku nosu.

Autor: Jiří Hynek | úterý 2.7.2019 6:55 | karma článku: 45.37 | přečteno: 3491x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Karlovy Vary

Jiří Mitáček

Fakt jsem to v mém věku nečekal!!

Copak? Pokles zdraví? Pokles erekce? Pokles financí? Pokles sebevědomí ...? Ani jedno z výše uvedených, Horší...

20.5.2022 v 22:15 | Karma článku: 25.37 | Přečteno: 795 | Diskuse
Počet článků 20 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1642

Politik a vlastenec.

Bývalý kandidát na prezidenta České republiky 2018.

Prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republiky.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...