Velká válka

11. 11. 2020 9:46:43
Dne 11. listopadu 1918 skončila 1. světová válka. O tom, jaká byla, si můžeme připomenout úryvky z uchovaných dopisů na frontu a z fronty mezi mým pradědečkem a prababičkou:

Drahý manželi. My Tě mnohokrát pozdravujeme a líbáme. Teď jsme od Pána Boha zdraví, jenom aby ty jsi byl také zdráv. My na Tebe stále vzpomínáme a modlíme se stále za Tebe, abys přišel brzy a zdravý. Rudolfek nám mnoho stonal se zuby. To víš, ani se na nožičky nepostavil. Teď již zase začíná běhati, ale jde mu to špatně. Vašek je pořád u šenkýřů. Co se mu naříkám, že bude bit, jestli tam ještě půjde. Jak vidí šenkýře, tak běží k němu a říká: Když není tatínek doma, nemusím jít k strýčkovi. Na všecko se ho ptá, co je to, kam pojede, co tam bude dělat. Musím Ti také psát, jak je tady draho. Vejce 1 za 5 pětníků, 1 libra másla zl.1.10 až 1.20 i u Kupsů to padělané je také zl.1.10 libra. Mouku ani v Klatovech venkovský nedostanou, jenom městský a to musí mít lístek z hejtmanství. Na 7 osob dostane 1 kilo mouky na den a nebo 1 chleba. Vždycky jenom jedno, buď chleba, nebo mouku. ... Rouskojic Tona mně vzkázala, že mě prosí, že jí již Hanzi nepsal přes měsíc, jestli o něm nevíš a proč jí nepíše. Prosím Tě, jenom si dej pozor, aby sis neublížil, ať se zase šťastně sejdeme. Již se nemůžeme dočkati. Kdyby již to bylo dneska. S Pánem Bohem. Zůstává Ti věrna Tvoje manželka a dítky. Posíláme Ti mnoho hubiček.

Drahá manželko a mé drahé dítky. Já Vás nejprve nejsrdečněji pozdravuji a v duchu nejvroucněji líbám a sděluji Vám, že jsem živ, avšak noha mě velice bolí. Mám též strach o Vás, že se Vám něco zlého přihodilo, stále se děsím, že se Ti něco stalo. Zdálo se mně o Tobě, jak jsem Tě viděl hrozně ztrápenou, proto mně ihned odepiš, jak je s vámi ... Jen jdi tam do ty kaple v Loretě a modlete se tam za mne, bych Vás zas někdy zdráv spatřil. Jestli ne, ať se za mně děti modlí a na mně nezapomenou do jejich smrti ... Jenom buď zatím trpělivá, snad mně Pán Bůh zachrání, v nějž pevně doufám, že se zase vrátím. Zatím s Pánem Bohem. Pozdravuj mé bratry a sestry, též v Zahorčicích přátele. Stále světem zpráva přelétá, kdy bude as po válce veta, bych se mohl vrátiti své miláčky zlíbati. Tisícero pozdravů a hubiček zasílá Vám Váš milený tatíček.

Drahý tatínku. Velice se nám po vás stýská. Když zvoní, tak se hned za vás modlíme. Každou chvíli vzpomínáme. Zasílá Vám Vaše dcera do daleké země. Truchlivému tatíčkovi mnoho hubiček s bohem. Ruku vám líbá Vaše dcera Teresie Kronforstová

Drahý tatínku. Velice se nám po Vás stýská a jak by jsme se potěšili, kdyby nám přišlo psaní, že přijedete domů a každá chvíle by nám byla dlouhá. Až by měl přijíti ten den, tak už by jsme se nemohli dočkati. Ráno jak by jsme vstali, tak by jsme se oblekli a pomodlili a už by jsme běželi naproti. Ruku Vám líbá Váš vděčný syn Antonín.

Autor: Jiří Hynek | středa 11.11.2020 9:46 | karma článku: 26.00 | přečteno: 630x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 15.40 | Přečteno: 185 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 26 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.11 | Přečteno: 282 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.53 | Přečteno: 494 | Diskuse
Počet článků 20 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1642

Politik a vlastenec.

Bývalý kandidát na prezidenta České republiky 2018.

Prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republiky.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...