Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PS

P41e72t77r 68S45k71á70c77e35l

17. 7. 2018 22:45

Reaguji na níže uvedený odstavec v článku:

Děkuji panu autoru za informaci o dnes neskutečné a neuskutečnitelné výši výdajů našich předků na obranu svého státu. V "Obrázcích z Holandska" pana Karla Čapka autor uvádí svoje poznatky, srovnání našich států. Ukázali jemu královskou gardu hlídkující v parádních uniformách u královského paláce a řekli: "Tohle je celá naše armáda"! Pan Čapek na to: "Nyní jsem pochopil, proč si holandský chlapec může namazat tak tlustý krajíc chleba, který si náš (v Československu) chlapec nemůže dovolit". Přitom období první republiky bylo jedno z nejskvělejších z hlediska rozvoje průmyslu a zemědělství. Rokem 1938 jim naši tzv. "spojenci" zatli tipec. Chápu pana autora, že zbrojní průmysl vidí jako spásu, ale neví, že moc a blahobyt každého státu se odvíjí od výkonného průmyslu. Pokud tam napřeme síly, můžeme si potom dovolit vybavenou a vycvičenou armádu na ochranu našeho národa najmout. Tempora mutantur > Časy se mění.

Takže co máme chtít po naší vládě? Závody ve zbrojení (zbrojaři si mnou ruce) anebo podporu vzdělávání a výzkumu tak, aby náš civilizovaný národ svými výrobky a svými vynálezy v některých směrech ovládl světový trh? Do roku byl náš stát pátý v hrubé výrobě na světě, firma Baťa byla noční můrou všech výrobců obuvi a strojů (pro jejich zhotovení) ve všech průmyslových kontinentech světa. Zdravého rozumu je nám třeba...R^

Kdo nechce, ten hledá důvody. Kdo chce, ten hledá způsoby. Měli bychom chtít po naší vládě, aby našla způsob, jak to udělat. Za první republiky v letech 1918 až 1933 tehdejší vlády uměly vydat na obranu mezi 12 až 16 procenty HDP.

Zdroj:https://jirihynek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=671060

1 0
možnosti
Foto

Jenom maličkost: Z čeho soudíte, že bezpečnostní situace kolem nás se zhoršuje?

1 4
možnosti
JT

J48i17r90i 11T28i81c37h47y

17. 7. 2018 18:54

Co takhle vpad nevhodnych a nebezpecnych privandrovalcu?

1 0
možnosti
JR

J19a45n 22R63á54ž

17. 7. 2018 14:44

Ten článek je naprostá pitomost. Jak z hlediska faktů, tak z hlediska úvahy o možném riziku vojenského napadení Evropy ze strany Ruska, kterému má vyšší zbrojní výdaje zabránit.

Jak to je s výdaji na zbrojení ve skutečnosti? NATO vydává ročně na zbrojení celkem 900Mld.USD, z čehož evropští členové NATO cca 300 Mld. USD. Oproti tomu Rusko 64,Mld US, což je méně než vydává ročně na zbrojení např. Saudská Arábie (65Mld.USD) o Číně nemluvě (225Mld.USD) A k těm cca 300 Mld. USD vydávaným evropskými členy NATO musíme přidat ještě výdaje cca 50 Mld. USD evropských zemí, které v NATO nejsou. Takže tlak Trumpa na zvyšování výdajů znamená jen tlak na zvýšení nákupu americké vojenské techniky, ale žádný efekt pro zvýšení schopnosti obrany Evropy to nemá.

3 5
možnosti
PB

P96e83t84r 29B54u94r11i78a18n

17. 7. 2018 14:53

... Jak z hlediska faktů, tak z hlediska úvahy o možném riziku vojenského napadení Evropy ze strany Ruska,

Nikde jsem tam takové tvrzení nenašel. Ono je nejlepší vymyslet si kravinu, podsunout ji oponentovi a pak ji pašácky rozcupovat na kousky.

3 0
možnosti
SN

:-)......Pánové, kteří jste mně pěkně ominusovali,.....ještě pár slov! Hrozí nám v Evropě válka? Myslíte, že Rusko vyjede proti Estonsku, nebo Litvě? Proč by to dělalo? Jak ho trochu sledujeme, Putin žádný hlupák není a rozumem a logickým myšlením je na úrovni Trumpa !

Víte, jaké by byly konce? Někdo by neprozřetelně zmáčkl konflíček, nebo dva na obou stranách a váš popel bude rozprášen na rozptylové loučce. Doufám, že při Vašem vzdělání a všeobecném přehledu jste si dívali před několika dny na Tv 2, zkoušky vodíkové pumy! Místo našeho žití by bylo navždy smáznuto. Jestli si nějaký chytrák myslí, že v protiatomovém bunkru by přežil, tak to ano, Ale co pak?

Tak to je! Zbrojit je třeba, zbraně se musí točit a peníze vydělávat. Kapitalismus není Charita ! VVV

0 1
možnosti
PB

P43e62t33r 70B76u44r53i88a49n

17. 7. 2018 13:53

A vy při vašem vzdělání a rozhledu byste měl pochopit, že článek není o tom zda vůbec zbrojit, proti komu a jestli hrozí, anebo nehrozí válka, ale o dodržování ujednaných dohod.

3 0
možnosti
KT

Dávejme na obranu deset procent a nebudeme potřebovat na společnou obranu žádné NATO, a možná nám zbude i na útok.

Jedna a jedna jsou snad pořád ještě dvě

1 1
možnosti
VH

Správně. Plácneme číslo a je to! Plácá se dobře, pokud se nechápe, že 10 % našeho HDP je zruba 450 mld. Kč. Tedy více než jedna třetina.

Které kapitoly rozpočtu pokrátíte (upozorňuji, že většinu státních zaměstnanců potřebujeme - to abyste zase neplácal)?

1 0
možnosti
MJ

Ta bajka je velice nepresna.

Souhlasim s panem Hrubym ohledne zavazku clenu NATO, ktere se plni a do roku 2014 splni.

Taky souhlasim s panem Nikodemem.

Bajka by mala byt o rodinach v dome, no spolecne se skladaji rekneme na udrzbu plotu.

Rodiny se dohodli, ze do 2024 budou platit minimalne 2% na udrzbu a opravy plotu.

Ted tu mame specifickou rodinu, ktera sice plati mnohem vic na udrzbu plotu, no zaroven tento plot podle vlastnich zajmu rozsiruje a ziskane kousky dvora si nechava pro sebe. Porad ale ocekava ze budou vsechny rodiny prizpivat. A jeste je nuti k tomu, aby souhlasili se zabiranim cizich dvorku pro tuto hamiznou rodinu.

Taky mozna ne uplne presne, ale snad presnejsi nez ta vase :)

2 1
možnosti
VH

Pane Hynku, napsal jste to krásně. Jen trochu nepřesně.

Ten závazek zněl, že jednotliví nájemníci budou postupně zvyšovat svůj příspěvek a/ na údržbu společného domu (platba NATO), a b/ na údržbu vlastního bytu (armádní rozpočet). Tak, aby nejpozději v roce 2024 na obě položky dávali 2 %.

Jeden z nájemníků dává prý celá 4 % - ovšem převážnou část na údržbu vlastního rozpočtu a na akce mimo NATO. A ten, nedůvodně, požaduje okamžité zvýšení plateb na ona 2 %. Ač tak závazek nájemníků nezní.

Otázkou zůstává, zda opravdu NATO potřebuje další zvyšování nákladů na zbrojení. Už dnes vydává NATO 52 % celosvětových nákladů na zbrojení (do nichž jsou započítány i náklady neregulérních armád, které mají pouze lokální zájmy). Státy, které sotva můžeme počítat za potencionální nepřátele, stojící mimo NATO vydávají dalších až 5 %.

Opravdu jsou státy NATO tak neschopné, že jim k převaze nestačí poměr 52 % ku sotva 40 %? (A to za předpokladu, že s námi půjde válčit takřka celý svět, organizovaně a současně.)

Nebo potřebuje pan Trump podpořit HDP USA, aby zamázl rány obchodní války. Zbrojaři jistě jásají - zisky všech, i těch neamerických dále porostou.

3 1
možnosti
Foto

Rusko dává na zbrojení 3, 8 procent HDP. což je 66, 3 miliardy dolarů. Chtělo zvýši výdaje na zborjení 4 procenta HDP a nemůže, protože ekonomika Ruska už by takové zvýšení neunesla a Rusko v roce 2017 kleslo ze 3 místa na 4 místo zemí světa podle výdajů na zbrojení. Bylo předstiženo - mám dojem Saudskou arbiíí.

1 0
možnosti
DN

Váš příměr trochu kulhá. Srovnáváte výdaje na obranu s údržbou domu, ale více by sedělo srovnání: výdaje na obranu = zabezpečení domu, např. EZS.

A pokud na stane situace, že je nutné v rámci oprav více investovat do např. vnitřních rozvodů, zateplení apod. je potřeba ušetřit někde jinde. Např. na výdaje na zabezpečení. Je to pouze o prioritách.

3 0
možnosti
SN

:-)......Víte, pane autore, mně pořád zajímá, kdo nás ohrožuje! Samozřejmě president Trump je také dobrý obchodník. Nejlépe 4 % HDP a my máme pro vás kompletní nabídku nejlepších zbraní na světě! Moc rádi vám je prodáme.MOžná, že se nepletu, těch informací je hodně, u Německa by to dělalo 70 mlrd. ročně! A můžeme si zopakovat 2. světovou! !!!!!!

1 7
možnosti
KT

Co ohrožuje Vás, Stando, Vám můžu říct hned.

Padají rampouchy ze střechy a hloupost.

2 1
možnosti
  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1642x
Politik a vlastenec.

Bývalý kandidát na prezidenta České republiky 2018.

Prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republiky.

Seznam rubrik